Loading

Gazete5 Ekim ayı anketi sonuçlandı

Geleneksel hale gelen Gazete5’in seçim anketinin Ekim ayı sonuçları belli oldu. Referandum sonrasında gerilimli günlerin yaşandığı siyasetin anket sonuçlarına yansıması ise oldukça ilginç…

ANKET SONUÇLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Türkiye, referandum heyecanının hemen ardından bir kez daha seçim atmosferine girdi. Genel seçim heyecanının yaşandığı bu aylarda, Gazete5 dev seçim anketleriyle kamuoyunun nabzını tutmaya devam ediyor.
Gazete5’in dev Ekim anketine toplam katılım 172.452 oldu. 13 partinin oylandığı seçim anketimizde, okuyucularımız genel seçim öncesinde siyasi parti tercihlerini ortaya koydu. 2011 yılı Haziran ayında yapılması düşünülen genel seçimler öncesinde, referandum sonuçları, başörtüsü tartışmaları ve yargı ile AKP Hükümeti arasında başlayan sert tartışmalar, siyasi partilerin oy oranlarına da yansıdı.
Ekim ayı anketimizde, AKP bir kez daha birinci parti oldu. Ancak Eylül ayında olduğu gibi bu ay da AKP, tek başına hükümet kurabilecek milletvekili sayısına ulaşamadı. CHP bir kez daha ikinci sıraya yerleşirken, oy oranındaki düşüş gözlerden kaçmadı. MHP 3., BDP ise 4. Parti oldu. Numan Kurtulmuş’un liderliğinde oy oranını artıran ve 5. Parti olan Saadet Partisi oy kaybını Ekim ayında da sürdürdü. Ancak bu dönemde, partinin kayyuma devredilmesi, olağanüstü kongre ve Erbakan’ın sürpriz liderliği SP’deki oy kaybında etkili oldu.
AKP TEK BAŞINA İKTİDAR OLAMIYOR
12 Eylül referandumundan çıkan sonuçları genel seçim öncesinde belirlenecek “yol haritası”nda değerlendirmeye alan AKP, seçim stratejisini, 26 maddelik Anayasa değişiklik paketine "Hayır" diyen yüzde 42'lik kesim üzerine yoğunlaştırıyor. AKP, seçim öncesi çalışmalarını referanduma büyük oranda “Hayır” diyen Batı ve Güney illerine ağırlık vererek yapıyor. Son dönemde yaşanan başörtüsü tartışmaları ve Anayasa değişiklik paketinin onaylanmasının ardından yüksek yargı ile Hükümet arasında iplerin gerilmesi, AKP’nin oy oranına yansımış gibi görünüyor. Ekim ayın anketimizde, AKP’nin oy oranı yüzde 33.61 olarak çıktı. Oysa Eylül ayı anketimizde AKP’nin oyları yüzde 35 oranındaydı.
CHP OYLARINDA BELİRGİN DÜŞÜŞ
Ana muhalefet partisi CHP, referandumda “Hayır” diyen yüzde 42’lik kesimi partinin “oy hanesinde” görse de, Ekim ayı anket sonuçlarında CHP’nin oy oranlarındaki düşüş, bu tezin çok da gerçekçi olmayabileceğini ortaya seriyor. CHP’nin, Eylül ayındaki anketimizde yüzde 33.44 olan oy oranı Ekim ayında yüzde 28.32’ye geriledi. CHP oylarındaki bu düşüş, parti içinde yaşanan tartışmaların yansıması olarak değerlendiriliyor. Eski genel Başkan Deniz Baykal’dan gelen “tüzük kurultayı” önerisinin, Genel Sekreter Önder Sav tarafından kabul görmemesi, teşkilatlarda huzursuzluk yarattı.
MHP ATAĞA HAZIRLANIYOR
MHP ise genel seçim kampanyasını en erken başlatan parti oldu. Genel Başkan Devlet Bahçeli, 1 Ekim 2010 tarihinde Kars'taki Anı Harabeleri'nde kıldığı cuma namazı ile teşkilatlarını harekete geçirdi. Referandum sonrasında “MHP oy kaybediyor” propagandası başlatan çevreler, parti içinde bir huzursuzluğa neden olsa da Devlet Bahçeli’nin genel seçim çalışmasını erkenden başlatması, teşkilatların moralini yükseltmişe benziyor. MHP’nin Eylül ayında 18.57’ye kadar gerileyen oy oranı Ekim ayındaki anketimizde yüzde 19.63’e yükseldi. MHP’nin oylarındaki artış, Devlet Bahçeli’nin “Kucaklaşma” çağrısında bulunduğu küskünlerin partiye geri dönmesiyle devam edebilir… 
SAADET PARTİSİ NE YAPACAK?
Ekim ayı anketimizde, Saadet Partisi’nin oylarında da küçük bir artış göze çarpıyor. Bu dönemde olağan kongresi yargıya taşınan ve kayyuma devredilerek olağanüstü kongreye giden Saadet Partisi, Necmettin Erbakan’ın liderliğinde genel seçimlere hazırlanıyor. Ekim ayı anketimizin sonuçları açıklanmadan kısa süre önce gerçekleşen bu büyük değişikliğin anket sonuçlarına ne ölçüde yansıdığı henüz belirsiz… Erbakan liderliğindeki Saadet Partisi’nin oy oranı, Kasım 2010 dev seçim anketinde çok daha net ortaya çıkacaktır kanaatindeyiz. Elbette bu süre içinde partiden ayrılan ve beraberinde bazı teşkilatları da götüren Numan Kurtulmuş’un yeni bir oluşum kurması bekleniyor. Kurtulmuş’un oylarının SP’ye etkisinin ne olacağı ise merak edilen bir diğer husus…

ANKET SONUÇLARININ GÜVENİLİRLİĞİ
Bilindiği gibi internet üzerinden yapılan anketlerde, anket sonuçlarının güvenilirliği konusunda birçok soru işareti bulunabilmektedir. Gazete5 olarak anket sonuçlarının kamuoyu nabzını olabildiğince doğru olarak yansıtması için birtakım teknik önlemler aldık ve anket süresince olağandışı hareketleri izlemeye ve kaynağını tespit etmeye gayret ettik.
Buna göre; Ankette alınan teknik önlemler sayesinde, anket süresince bir bilgisayardan sadece bir oy kullanılabilmesine izin verildi. Böylece herhangi bir partiye tek kaynaktan birden çok oy verilmesinin ve anketin maniple edilmesinin önüne geçildi.
Ayrıca anket yayında olduğu sürece teknik bir ekip tarafından oylamalar adım adım takip edilerek anketin ortalama gidişatına aykırı olağandışı hareket olup olmadığı da yakından takip edildi.
Anket yayında olduğu süre içerisinde  Osman Pamukoğlu’nun liderliğini yaptığı Hak ve Eşitlik Partisi’nin, Saadet Partililer'in, AKP, MHP ve Tuncay Özkan’ın Yeni Parti’sine yakın gözüken Bizkaçkişiyiz hareketinin anketi duyurarak katılımı teşvik ettiği yine teknik gözlemlerin sonucunda elde ettiğimiz veriler arasında. Ancak bu kaynaklardan gelen ziyaretçilerin sayısı görece hesaplandığında Hak ve Eşitlik Partisi dışında diğer partilerin oy yüzdelerini fazla etkilemeyecek düzeyde...  Bunun dışında olağanüstü bir durum gözlemlenmemiş olup, ankette çıkan oy oranlarının istatistiksel hata sınırları içerisinde son 20 günlük süre zarfında, Türkiye genelindeki kamuoyu nabzını  gösterdiği tahmin edilmektedir.


Leave a reply

Copyright © 2009 Haber-Matik.
. .